Siirry suoraan sisältöön
Home » VIIMEISIMMÄT LOKITEKSTIT » Yrittäjyyden stand up -show, jossa villeimmätkin ideat lentävät

Yrittäjyyden stand up -show, jossa villeimmätkin ideat lentävät

Kaustisen seutukunta, tuo keskipohjalainen ihmemaa, on täydellinen paikka yrittää, olipa homman nimi sitten traktorien korjaaminen, elintarviketuotanto tai joku niin villi teknologiaidea, ettei siitä ole kuultu edes lähimmällä Teboililla.

Seutukunnassa uusia firmoja putkahtelee kuin sieniä sateella – hoiva-alasta peliteollisuuteen ja kaikkea siltä väliltä, ja Kaustisen seutukunnan yrityspalvelut ovat aina valmiina hyppäämään kelkkaan mukaan. Seutukunnan yrityspalvelut on vähän niin kuin yrittäjän oma cheerleading-tiimi – emme ehkä näytä siltä, mutta me osaamme hihkua ja pomppia idean puolesta, ja toki joskus antaa neuvojakin.

2020-luvun alussa Keski-Pohjanmaalle tuli Tervatynnyri, alueen oma pitchauskisa, joka on kuin yrittäjyyden omat kansanmusiikkifestarit – ovet ovat apposen auki kaikille aloitteleville yrittäjille ja villeimmillekin esityksille. Ajatus on, että ei tarvitse olla vielä ihan täydellinen, kunhan soittaa ja tanssii vaan.

Tervatynnyri on tuonut Kaustisen seutukunnalle uuden ja tarpeellisen työkalun edistää alueen uutta liiketoimintaa. Seutukunnalle on tärkeää, että Tervatynnyri on avoin kaikille, joilla on jokin järkevä tai ehkä vähemmänkin järkevä, tai ehkä mieluummin, vähemmänkin valmis, liikeidea – oli se sitten ihan mitä tahansa. Ei siis ole pätkän vertaa väliä, tuleeko idea ”perinteiseltä” alalta vai onko se jotain niin futuristista, että yrityskehittäjä tai -neuvojakin menee sanattomaksi, mitä toki tapahtuu suhteellisen harvoin. No, ei ole vielä tapahtunut, mutta toki voi…. Tärkeintä on siis se, että idea tuo jotain uutta markkinoille, muillekin kuin Vetelin markkinoille, ja tekee vaikutuksen niin kilpailun tuomaristoon kuin potentiaalisiin asiakkaisiin.

Kilpailun rahapalkinnot varmasti kiinnostavat, kun osallistumista harkitaan, mutta Tervatynnyrissä parasta on kuitenkin oppiminen. Kisassa pääsee ensimmäistä kertaa heittämään bisnesidean suoraan tuomaristolle ja suurelle, tai ainakin kohtalaisen kokoiselle, yleisölle. Kilpailu on siis vähän niin kuin lyhyt stand up -keikka, paitsi että punchline on liikeidea. Saattaahan se naama vähän esityksen aikana punottaa, mutta kun homma menee putkeen, sitä saa enemmän kuin naurut. Löytää uusia kavereita, kumppaneita, mentoreita tai jopa jonkun sijoittajan, joka uskoo ideaasi yhtä palavasti kuin sinä itse!

Tervatynnyri ei siis ole pelkkä kisa, vaan se on kuin elämän roadtrip – ei ole väliä, mihin päätyy, vaan kaikki se matkan varrella tapahtuva on yhtä tärkeää. Ja vaikka Keski-Pohjanmaa ja eritoten alussa mainittu yrittäjyyden ihmemaa Kaustisen seutukunta, on jo valmiiksi täynnä yrittämisen henkeä, Tervatynnyri tuo siihen ihan uuden säväyksen, vähän niin kuin habanero tuo pizzan päälle. Tervatynnyristä onkin tullut lyhyessä ajassa tärkeä osa alueen yrityspalvelutoimintaa.

Eli jos sinulla siellä sohvalla tai sienimetsässä tai missä vain, on liiketoimintaidea – tai edes hatara ajatus siitä – tervetuloa Tervatynnyriin!

Jarmo Finnilä
Yrityskehittäjä
Kaustisen seutukunta